صفحه اصلی
مسابقات پیامکی
مسابقه پیامکی چهارشنبه های زیارتی
مسابقه پیامکی آخر هفته ها با شاهنامه
آموزش فرهنگ میزبانی
آموزش زبان عربی
تورمجازی 360
پورتال گردشگری و زیارت شهر مشهد
......
ردیف دوم
گردشگری مذهبی
اماکن و بقاع متبرکه
(جزئیات)
جزئیات
نمایش اسلایدشو
امامزادگان سید یاسر وسید ناصر
به استناد کتاب بحرالانساب این دو شخصیت مدفون در این بقعه از فرزندان بلافصل امام موسی کاظم (علیه السلام) معرفی شده اند. گمانهزنیهایی که از سوی برخی از نسبپژوهان معاصر با استناد به تحقیقات گسترده در نام و تاریخ فرزندان امام موسی بن جعفر (علیه السلام) صورت پذیرفته، این داستان را نفی نمیکند که با هجرت امام رضا (علیه السلام)، گروهی از برادران آن حضرت نیز به نقاط مختلف ایران به ویژه خراسان کوچ نمودند. ظهیرالدین مرعشی در تاریخ طبرستان می نویسد: «سادات از آوازه ولایت و عهدنامه مأمون که به حضرت امامت پناهی داده بود روی بدین طرف نهادند و او را ٢١ برادر دیگر بود. این مجموع برادران و بنی اعمام از سادات حسینی و حسنی به ولایت ری و عراق (اراک فعلی) رسیدند. اما پس از شهادت آن امام آنان نیز به نقاط گمنام و دور از دسترس پناه بردند و سرانجام یا خود به مرگ طبیعی درگذشتند یا به دست عوامل حکومتی به شهادت رسیدند. وجود مزارات متعددی که به نام فرزندان امام موسی بن جعفر (علیه السلام) در این سو و آنسوی کشور دیده میشود، نشان از همین واقعیت دارد؛ بنابراین دور نمینماید که این دو برادر؛ یعنی سید ناصر و سید یاسر (علیهما السلام) هم از همان شماری باشند که چنین زندگی و سرنوشتی را پیدا کردند؛ اما نامشان جز در کتابهای اندکی نیامده است. در متن یکی از قدیمیترین کتیبههای موجود در بقعه که فردی بنام رضوان با خط نستعلیق که آن را خوشنویسی کرده و تاریخ 36/8/2 (شمسی) و زیر آن تاریخ 1377 (قمری) درج شده، چنین آمده است: «یا الله، این است بیت الشّرف آقازادههای محترم معظّم آقا سیّد ناصر و آقا سیّد باصر فرزندان حضرت امام موسی بن جعفر (علیه السلام) که به همّت جمعی از آقایان مؤمنین خیراندیش تعمیر شد و در تاریخ 36/8/2 به اتمام و به پایان رسید. کتبه رضوان. 1377
»
بر بالای این کتیبه هم دو کاشی نوشته دیگر با کاشیکاری متأخرتری وجود دارد که در یکی «السلام علیک یا اهل بیت النبوه» و در دیگری «آستانه مبارکه سیدناصر و سید باصر(علیه السلام)» نوشته شده است.
با دقت و ریزبینی در این کتیبه که متعلق به حدود پنجاه سال پیش است، آشکار میشود که نام مدفونین در این مزار همان گونه که در متن بالا آمد، «سید ناصر و سید باصر» است؛ اما با دستکاری در کتیبه، یکی از نوشتهها به «سید ناصر و سید یاسر» و دیگری «سید ناصر وسید باصر» تغییر یافته است. با پیجویی برخی از مؤمنان و پژوهش در اسناد و مدارک، و پرسش از نسبشناسان و یافتن نام این دو برادر در کتاب کنزالانساب، و تحقیقات کافی از ادارات اوقاف و امور خیریه در این خصوص که آیا مزاری برای این دو تن در دیگر نقاط ثبت شده است یا خیر، آشکار شد که این آستان تنها مزاری است که نام این دو برادر را بر خود دارد؛ بنابراین، برای متولیان بقعه تردیدی در درستی این امر باقی نماند و گویا تعویض و اصلاح نام سید باصر به سید یاسر هم بر اساس نوشته همان کتاب بوده است. تا چند سال پیش از این هم، تابلوهای راهنمای این مزار که در مسیر این بقعه قرار داشت از مرقد دو تن به نامهای ناصر و باصر حکایت میکرد؛ اما از حدود سال 1382، که ضریحهای تازهای برای قبور آنان ساخته و نصب شد، نام یکی از آن دو به «یاسر» تغییر یافت و در همه کتیبهها و تابلوهای جدید و ضریحهای نوساخته، آن دو به نامهای سیدناصر و سید یاسر معرفی شدند.
زیارت نامه امام زادگان سید یاسر وسید ناصر
اَلسَلامُ عَلَیکُم اَیُهَا السّادَهُ الاَزکِیاءُ، اَلطّاهِرونَ الاَولِیاءُ وَالدُّعاهُ الاَحفِیاءُ؛ اَشهَدُ اَنَّکُم قُلتُم حقَّا، وَنَطَقتُم حَقّاً وَصِدقاً وَدعَوتُم اِلی مَولایَ وَمَولاکُم، عَلانِیَهً وَسِرَّا، فازَ مُتَّبِعُکُم، وَنَجا مُصَدِّقُکُم، وَخَابَ وَخَسِرَ مُکَذِّبُکُم، وَالمُتَخَلِفُ عَنکُم، اَشَهدوا لی بِهذِهِ الشَّهادَهِ، لِاَکونَ مَنَ الفائِزینَ بِمعرِفَتِکُم وَطاعَتِکُم، وَتَصدیقِکُم وَاتَباعِکُم، وَالسَّلامُ عَلَیکُم یا سادَتی وَاَبناءَ ساداتی، اَنتُم بابُ اللهِ المُؤتی مِنهُ، وَالمَأخوذُ عَنهُ، اَتَیتُکُم زائراً، وَحاجاتی لَکُم مُستَودِعَهً، وَها اَنَا ذا اُستَودِعُکُم دینی وَاَمانَتی، وَخَواتیم عَمَلی، وَجَوامِعَ اَمَلی اِلی مُنتَهی اَجَلی، وَالسَّلامُ عَلَیکُم وَرَحمَهُ اللهِ وَبَرَکاتُه
.
***
سلام بر شما ای بزرگان پاک و مطهر و اولیاء الهی و ای دعوت کنندگانی که نهایت اکرام و الطاف و عنایات را روا داشتید، شهادت می دهم که شما به حق سخن گفته اید و راستگو بوده اید و به حق و راستی نطق نمودید و به سوی مولایم و مولایتان آشکارا و نهان دعوت کرده اید، رستگار و پیروز گشت کسی که شما را پیروی کرد و نجات یافت هر کسی که شما را تأیید کرد، ناامید و زیان دید آن که شما را دروغگو دانست. و آن که از شما روی گردانید، شاهد گواهی من باشید تا این که از رستگاران باشم به واسطه شناخت و اطاعت و تصدیق شما و تبعیت از شما. سلام بر شما ای سروران من و فرزندان سروران من، شما درهای الهی هستید که مردم از آن درها وارد می شوند و از میان آن درها به سوی خدا می روند و شما درهایی هستید که از آن درها دینمان و احکام الهی را می گیریم. به زیارت شما آمده ام و حاجت ها و خواسته هایم را نزدتان به ودیعت نهاده ام، من اینک دین و امانتم را و عاقبت کارهایم را و تمامی آرزوهایم را تا پایان حیاتم و هنگام مرگم در نزد شما به ودیعت می نهم و سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما باد.
آستان امامزادگان سید ناصر و سید یاسر (علیهما السلام) درشهرستان طرقبه و شاندیز، ابتدای روستای گلستان در 5 کیلومتری غرب شهر مشهد در منطقه ای کوهستانی با جاذبه های طبیعی واقع شده است. کاشی نوشته بزرگی بر بالای نمای ساختمان نصب شده و نام این دو برادر به وضوح این گونه نوشته شده است: «السیّد یاسر و السّیدناصر علیهما السلام» این دو مقبره در گذشته دارای بنایی ساده با یک ایوانی کوچک بوده و اکنون به همت اهالی گلستان بازسازی و مرمت شده و مورد توجه اهالی منطقه و زائرین و مسافران است. این بقعه در مجاورت روستای خوش آب و هوای حصار گلستان قرار دارد. از معروفترین جاذبه های این روستا می توان به بند گلستان که از سابقه تاریخی برخوردار است اشاره کرد. تا چندی پیش، این بقعه نیز مسجد محلی کوچکی به شمار میرفت و در آن دو ضریح چوبی سبز رنگ کوچک قرار داشت که اکنون بخشی از آن ضریح را به عنوان یادگار بر بالای یکی از درهای ورودی نصب کردهاند. به درستی روشن نیست اولین بنای بقعه بر مزار امامزادگان سید یاسر و سید ناصر (علیهما السلام) در چه زمانی و در کدام دوران اسلامی بنیان شده است؛ گویا تا سال 1342 ش محل مزار منحصر به بقعه ای گلین بوده که به همت خیرین به تدریج متحول گردید و اکنون این آستان متبرکه مشتمل بر بنایی جدیدالاحداث با نمای امروزی آراسته به کاشی های معرق است که در میان فضای داخلی دو ضریح فلزی بسیار زیبا بر روی مضجع شریف امامزادگان نصب گردیده است. فضای درونی بقعه با به کارگیری انواع کاشی کاری ها و مقرنس ها و آینه کاری ها و با بهره گیری از آیات کریمه قرآن و احادیث گران بهای معصومین، توانسته است موجبات آرامش زائرین را فراهم نماید. ضریح بسیار عالی از جنس نقره و به سبک ضریح حضرت رضا (علیه السلام) نصب است که به ابهت زیارتگاه افزوده است. در سالیان اخیر علاوه بر احداث زائرسرا، آشپزخانه و انبار، سرویس های بهداشتی و فضاسازی پیرامون آستانه در دستور کار قرار گرفت و آستان زیبا و باشکوه این امامزادگان به یکی از مکان های مذهبی و تفریحی شهرستان مبدل شده است. زائرین زیادی چه به صورت کاروانی و چه به صورت فردی و خانوادگی برای بازدید و زیارت امامزادگان به مجموعه مراجعه می نمایند. هر چند آمارگیری دقیقی در خصوص حجم زائرین سالانه صورت نپذیرفته است؛ ولی بنا به ادعا و اظهارات مسئول بقعه حدود یک چهارم زائران حرم مطهر علی بن موسی الرضا (علیه السلام) به زیارت این دو بزرگوار هم می آیند که از این بین تقریباً 10 درصـد آنها را زائران خارجی تشکیل می دهند که از کشورهای مختلف همچون کویت، بحرین، عراق، عربستان سعودی، هند، پاکستان، افغانستان، امریکا و افریقا و. .. برای زیارت مشرف می شوند.
مجموعه آستان متبرکه امامزادگان یاسر و ناصر (علیهما السلام) با وجود فضای بسیار کم (3000 متر مربع زیربنا) و زمین های در اختیار کم توانسته است امکاناتی جهت نیازهای ابتدایی زائران فراهم نماید. هر چند که حجم انبوه زائرین این مکان نشان از عدم تناسب بین امکانات و نیازهای زائران می باشد.
آستان متبرکه امامزادگان یاسر و ناصر (علیهما السلام) با بکارگیری نیروی متخصص و مسلط به زبان انگلیسی قابلیت ارتباط بیشتر و نزدیکتر با مخاطب را برقرار ساخته است. مجموعه فرهنگی آستان علاوه بر دارا بودن سالن فرهنگی جهت برنامه هـای مختـلف فرهنگی، از مراسـم مختلف مذهبی و فرهنگی برای عمق بخشـی بر اعتقادات زائران اســتفاده می کند. برگزاری نماز جماعت در دو نوبت ظهر و شب و اجرای دعای کمیل، توسل و ندبه و همچنین برگزاری مراسم در اعیاد و سوگواری ها و مجالس و محافل انس با قرآن از جمله مراسم فرهنگی آستان متبرکه می باشد. در محرم و ایام عاشورا علاوه بر اهالی گلستان، از مناطقی همچون جاغرق، طرقبه، ویلاشهر و. .. دسته های عزاداری و هیأت مذهبی به این آستان می آیند و ارادت خود را نشان می دهند. این آستان در طول سال پذیرای درصد قابل توجهی از زائرین حضرت رضا (علیه السلام) می باشد
آدرس : جاده طرقبه ابتدای محور روستای گلستان
نحوه دسترسی : مترو وکیل آباد -اتوبوس های طرقبه
تعداد بازدید :72
نام:
پست الکترونیک:
شرح نظر:
کد امنیتی:
کلیه حقوق این سایت متعلق به
شهرداری مشهد
می باشد.
تامین و به روزرسانی محتوای این سایت توسط
معاونت گردشگری و زیارت
انجام می گردد.
طراحی و پشتیبانی فنی:
سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری مشهد